Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies. Lees onze disclaimer voor mee informatie. Ik ga akkoord

Nieuwsbericht KLIMA+

Google gebruikt zout en antivries om energie te 'redden'

Datum: Tags: , .

Google gebruikt zout en antivries om energie te 'redden'

'Malta’. dat is de naam van het nieuwe project van Alphabet, het moederbedrijf achter Google. Het heeft niet direct iets met het Zuid-Europese land te maken, maar alles met energieopslag.

De internetgigant constateert dat er tijdens piekmomenten veel energie wordt weggegooid terwijl er op andere momenten te weinig energie voorhanden is. Hoe wil Malta dit oplossen? Door overtollige energie op op te slaan. hitte in gesmolten zout en koude in een vloeibare antivriesoplossing.

Wanneer er een tekort aan energie is, draait met het proces om. Men laat de hitte en koude vrij uit hun ‘opslagruimte’ en dat veroorzaakt krachtige luchtstromen die een turbine aandrijven en zo stroom opwekken.

Het grote voordeel van deze manier van opslag is dat de gebruikte materialen, namelijk staal, zout en antivries, niet zo schaars zijn en dus goedkoper dan pakweg lithium (batterijen).

Alle theoretische onderzoeken zijn afgerond, Google zoekt nu alleen nog partners om de commerciële haalbaarheid te testen.