Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies. Lees onze disclaimer voor mee informatie. Ik ga akkoord

Nieuwsbericht KLIMA+

Zonnepanelen of brandstofcellen? Hoe produceer je best zelf electriciteit

Datum: Tags: , , , .

Zonnepanelen of brandstofcellen? Hoe produceer je best zelf electriciteit

Specialisten schuiven brandstofcellen vaak naar voren als waardig alternatief voor fotovoltaïsche panelen. Wanneer kies je echter voor de ene of voor de andere oplossing?

Volgende factoren spelen een rol bij de keuze tussen zonnepanelen en brandstofcellen.

  • Elektriciteitsprijs: zonnepanelen produceren ‘gratis’ elektriciteit. Brandstofcellen daarentegen produceren elektriciteit uit aardgas. Brandstofcellen blijven echter een pak goedkoper dan de aankoop van elektriciteit: je betaalt meer dan dubbel zoveel voor elektriciteit dan voor het equivalent aan gas.
  • Productieperiode: zonnepanelen zijn vooral rendabel wanneer de zon veel schijnt (zomer) . Brandstofcellen produceren het hele jaar door elektriciteit.
  • Gasaansluiting: brandstofcellen hebben een gasaansluiting nodig. Zonnepanelen uiteraard niet.
  • Bouw van de woning: door de hellingsgraad of de architectuur zijn niet alle daken geschikt voor fotovoltaïsche zonnepanelen. In dat geval zijn brandstofcellen een goed alternatief.
  • Investeringskost: voor het installeren van een brandstofcel kan je aanspraak maken op een Europese premie. Dat brengt de investeringskost terug tot die van een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen.

Bron