Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies. Lees onze disclaimer voor mee informatie. Ik ga akkoord

Hoe en waarom je je airco regelmatig moet laten onderhouden

Tags: , , .

Hoe en waarom je je airco regelmatig moet laten onderhouden

Airco’s zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Je vindt er één in je auto, je hotelkamer en wellicht ook op kantoor. Om een vlotte en veilige werking van je airco te garanderen is het aan te raden je airco regelmatig te laten garanderen.

Airco: wettelijke verplichtingen onderhoud

Heb je een airco met meer dan 3 kilo koelmiddel? Dan ben je wettelijk verplicht om die jaarlijks te laten onderhouden. Het onderhoud moet bovendien gebeuren door een erkend koeltechnisch bedrijf zoals KLIMA+.

Voor airco’s vanaf 30 kilo koelmiddel en vanaf 300 kilo koelmiddel gelden hogere wettelijke frequenties, respectievelijk 2 maal en 4 maal per jaar. Dezelfde wettelijke verplichting geldt trouwens ook voor warmtepompen.

Voordelen regelmatig onderhoud van je airco

Naast de wettelijke verplichting biedt het jaarlijkse onderhoud van je aircosysteem ook heel wat voordelen:

  • Minder verbruik: een goed onderhouden airco verbruikt tot 30% minder energie.
  • Langere levensduur: de normale levensduur van een aircosysteem voor particulier gebruik ligt tussen 10 en 15 jaar. Een regelmatig onderhoud vermijdt vroegtijdige defecten en verhoogt de levensduur van het aircosysteem.
  • Minder herstellingskosten: tijdens een onderhoud kan de technieker potentiële defecten en problemen vroegtijdig verhelpen. Zo spaart u herstellingskosten of aankoopkosten voor een nieuwe airco uit.
  • Gezondere binnenlucht: tijdens een onderhoud worden schimmels, bacteriën en ander vuil verwijderd uit de binnenunit. Zo vermijd je de verspreiding van onaangename geuren en ongezonde lucht in huis.

Wat gebeurt er precies tijdens zo’n onderhoud?

De omvang en de duur van een airco-onderhoud hangt deels af van het type aircosysteem (bijvoorbeeld een monobloc vs. een splitsysteem). In grote lijnen voert de vakman steeds de volgende taken uit:

  • Lekkages, verstoppingen en andere mogelijke problemen opsporen en verhelpen.
  • Filters vervangen of reinigen.
  • De buitenunit en de binnenunit reinigen.
  • De regelapparatuur testen en afstellen.
  • De vier basiselementen (condensor, compressor, verdamper en ventilator) extra grondig controleren.
  • De leidingen (splitsysteem) controleren op eventuele verstoppingen en gaten.

Voor het onderhoud en de keuring van je airco kan je bij KLIMA+ terecht. KLIMA+ is een koeltechnisch gecertificeerd bedrijf. Neem gerust contact op en vraag een offerte aan.

Je kan het onderhoud van je airco ook combineren met het onderhoud van andere klimaatsystemen zoals je verwarmingsketel, ventilatiesysteem of waterverzachter. Zo bespaar je tijd en kosten.

Naar het overzicht van alle tips.