Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies. Lees onze disclaimer voor mee informatie. Ik ga akkoord

Je school energiezuinig maken: hoe begin je daaraan?

Tags: , , .

Je school energiezuinig maken: hoe begin je daaraan?

Een goed beheer van het energieverbruik is ook voor onze scholen belangrijk. Maar hoe maak je er een structureel onderdeel van de schoolwerking van? Hoe stel je een energiebeleid op? Welke subsidies kan een school aanvragen? En kun je ook de leerlingen erbij betrekken?

Het belang van energiezorg in scholen

Een school heeft specifieke energiebehoeften die verschillen van andere gebouwen. Denk maar aan de verwarming van grote ruimtes, de leegstand tijdens de vakantieperiodes en het intensieve energieverbruik tijdens piekmomenten (computers, verlichting, verwarming,…).

Een gemiddelde Vlaamse basisschool (2.000 m²) geeft jaarlijks ongeveer 26.000 € aan energie uit. Voor een gemiddelde Vlaamse middelbare school (8.000 m²) is dat maar liefst 105.000 €. Onder energie verstaan we zowel brandstof (63%), elektriciteit (32%) als water (5%).

Energie is dus een aanzienlijke kostenpost voor de scholen. Maar naast het financiële aspect biedt een goede energiezorg nog meer voordelen voor de school:

 • Energiezorg gaat meestal hand in hand met comfort. Goed onderhouden en afgestelde installaties gaan bijvoorbeeld minder snel stuk.
 • Structurele inspanningen worden beloond in de tijd: op lange termijn zal de school de engagementen niet meer zien als verplichtingen maar als onlosmakelijk aspect van het schoolgebeuren,
 • Een betere energiezorg draagt ook bij tot een betere milieuzorg.

Hoe zorg je voor een structurele energiezorg op school?

Een structurele energiezorg wordt in drie fasen op poten gezet:

 1. Formuleer duidelijke energiedoelstellingen.
 2. Voorzie een concreet budget.
 3. Stel een beleidsverklaring op.

Alles begint bij een gedetailleerde inventaris van de gebouwen en de energiekosten. Vervolgens kan de school concrete doelen formuleren. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. In de praktijk zal de doelstelling zich in eerste instantie vaak beperken tot ‘beter dan gemiddeld scoren’ of ‘een beter energieprestatieniveau halen dan vorig jaar’.

Wellicht belangrijker dan de doelstellingen zelf is dat alle actoren binnen de school (leerkrachten, leerlingen, directie, ondersteunend personeel) op de hoogte zijn van het energiebeleid en van de rol die iedereen daarin speelt.

Op het energiebudget kan een school wel concrete cijfers en feiten plakken, voornamelijk op basis van de vorige energiefacturen. Een leidraad kan zijn om een percentage (bijv. 5%) van de jaarlijkse energiekosten te reserveren voor energiebesparende maatregelen. Vergeet in het budget niet de kosten voor de energieboekhouding zelf.

De beleidsverklaring rond energiezorg is de sluitsteen waarin de school alle doelstellingen, verantwoordelijkheden en bevoegdheden opneemt. Zo maak je als school je ambities op het vlak van energie tastbaar. De beleidsverklaring is bij voorkeur één A4 die alle engagementen samenvat. Een voorbeeld van een beleidsverklaring vind je op de website van de Vlaamse overheid (vlaanderen.be) of via vlaamseklimaattop.be.

Energieboekhouding

Nadat de doelstellingen, het budget en de beleidsverklaring op poten zijn gezet, zal de school de engagementen in de praktijk omzetten. Een school die haar beleid wil opvolgen doet het best beroep op een systeem voor energieboekhouding.

Zo’n systeem stelt de school in staat om de reële waarden te vergelijken met de ingestelde referentiewaarden (doelstellingen). Aan de hand van rapporten evalueert de school of ze op goede weg zijn of op welke punten ze hun energiezorg kunnen/moeten bijschaven.

Er bestaan heel wat softwarepakketten om een energieboekhouding te voeren. Wie weet kan je zelfs de leerlingen inzetten om de energieboekhouding op te volgen. Op die manier zetten de leerlingen hun lesinhoud om in de praktijk en haalt de hele school er voordeel uit.

Nog wat cijfers: subsidies voor Vlaamse scholen

In 2016 ging er 11 miljard euro overheidsgeld naar het Vlaamse onderwijs, dat is 27,3% uit de totale begroting van Vlaamse regering. Van die 11 miljard gaat het grootste deel (8 miljard) naar het basis- en het secundair onderwijs. 17% van het schoolbudget gaat naar de infrastructuur en de werking waaronder verwarming, elektriciteit, water, onderhoud, enz.

Daarnaast kunnen scholen beroep doen op subsidies voor rationeel energiegebruik en groene energie. De website energiesparen.be geeft een overzicht van de verschillende subsidies voor scholen, zowel van de Vlaamse overheid als van de netbeheerders.

Zo biedt Vlaams minister Hilde Crevits de scholen sinds kort de mogelijkheid aan om hun verwarmingsketel te laten afstellen tegen de volgende winter. De scholen ontvangen hiervoor tussen 500 en 1.500 euro subsidie.

Energieaudit in je school

Net zoals bij particulieren en bedrijven kan ook een school een energieaudit laten uitvoeren. Gezien de aanzienlijke energiekost in scholen is dat zeker aan te raden.

Een energieaudit kan bovendien nuttig zijn als inventaris en om vervolgens het energiebeleid en de energiedoelstellingen te formuleren.

Naargelang de behoefte en de grootte (m²), kies je als school een volledige of gedeeltelijke audit:

 • Snelle energieaudit: analyse van het energiegebruik, advies rond mogelijke maatregelen en ruwe indicatie van het besparingspotentieel.
 • Volledige energieaudit: grondige analyse inclusief metingen van temperaturen, invloedsfactoren, enz. en een grondige kosten-batenanalyse.
 • Eén-thema-audit: grondige analyse van één specifiek aspect van de energiezorg.

Lees zeker ook ons adviesartikel over energie- en verwarmingsaudits.

Vragen over energie? Over je verbruik?  Wil je zelf misschien je school energiezuiniger maken? Contacteer je energiespecialist KLIMA+.

Volg ook onze tips en advies en onze Facebook-pagina.

Naar het overzicht van alle tips.
array(20) {
 ["id"] => string(2) "67"
 ["category_id"] => string(1) "6"
 ["user_id"] => string(1) "2"
 ["meta_id"] => string(4) "2371"
 ["language"] => string(2) "nl"
 ["title"] => string(52) "Je school energiezuinig maken: hoe begin je daaraan?"
 ["introduction"] => string(281) "<p>
	Een goed beheer van het energieverbruik is ook voor onze scholen belangrijk. Maar hoe maak je er een structureel onderdeel van de schoolwerking van? Hoe stel je een energiebeleid op? Welke subsidies kan een school aanvragen? En kun je ook de leerlingen erbij betrekken?</p>
"
 ["text"] => string(6759) "<p>
	Een goed beheer van het energieverbruik is ook voor onze scholen belangrijk. Maar hoe maak je er een structureel onderdeel van de schoolwerking van? Hoe stel je een energiebeleid op? Welke subsidies kan een school aanvragen? En kun je ook de leerlingen erbij betrekken?</p>
<h2>
	Het belang van energiezorg in scholen</h2>
<p>
	Een school heeft <strong>specifieke energiebehoeften </strong>die verschillen van andere gebouwen. Denk maar aan de verwarming van grote ruimtes, de leegstand tijdens de vakantieperiodes en het intensieve energieverbruik tijdens piekmomenten (computers, verlichting, verwarming,…).</p>
<p>
	Een gemiddelde Vlaamse basisschool (2.000 m²) <strong>geeft jaarlijks ongeveer 26.000 € aan energie uit. </strong>Voor een gemiddelde Vlaamse middelbare school (8.000 m²) is dat maar liefst 105.000 €. Onder energie verstaan we zowel brandstof (63%), elektriciteit (32%) als water (5%).</p>
<p>
	Energie is dus een aanzienlijke kostenpost voor de scholen. Maar naast het financiële aspect biedt een goede energiezorg nog meer voordelen voor de school:</p>
<ul>
	<li>
		Energiezorg gaat meestal hand in hand met comfort. Goed onderhouden en afgestelde installaties gaan bijvoorbeeld minder snel stuk.</li>
	<li>
		Structurele inspanningen worden beloond in de tijd: op lange termijn zal de school de engagementen niet meer zien als verplichtingen maar als onlosmakelijk aspect van het schoolgebeuren,</li>
	<li>
		Een betere energiezorg draagt ook bij tot een betere milieuzorg.</li>
</ul>
<h2>
	Hoe zorg je voor een structurele energiezorg op school?</h2>
<p>
	Een structurele energiezorg wordt in drie fasen op poten gezet:</p>
<ol>
	<li>
		Formuleer duidelijke energiedoelstellingen.</li>
	<li>
		Voorzie een concreet budget.</li>
	<li>
		Stel een beleidsverklaring op.</li>
</ol>
<p>
	Alles begint bij een <strong>gedetailleerde inventaris van de gebouwen en de energiekosten. </strong>Vervolgens kan de school <strong>concrete doelen formuleren. </strong>Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. In de praktijk zal de doelstelling zich in eerste instantie vaak beperken tot ‘beter dan gemiddeld scoren’ of ‘een beter energieprestatieniveau halen dan vorig jaar’.</p>
<p>
	Wellicht belangrijker dan de doelstellingen zelf is dat <strong>alle actoren binnen de school (leerkrachten, leerlingen, directie, ondersteunend personeel) op de hoogte zijn van het energiebeleid </strong>en van de rol die iedereen daarin speelt.</p>
<p>
	Op het energiebudget kan een school wel concrete cijfers en feiten plakken, voornamelijk op basis van de vorige energiefacturen. Een leidraad kan zijn om een percentage (bijv. 5%) van de jaarlijkse energiekosten te reserveren voor energiebesparende maatregelen. Vergeet in het budget niet de kosten voor de energieboekhouding zelf.</p>
<p>
	<strong>De beleidsverklaring rond energiezorg </strong>is de sluitsteen waarin de school alle doelstellingen, verantwoordelijkheden en bevoegdheden opneemt. Zo maak je als school je ambities op het vlak van energie tastbaar. De beleidsverklaring is bij voorkeur één A4 die alle engagementen samenvat. Een voorbeeld van een beleidsverklaring vind je op de website van de Vlaamse overheid (<a href="http://www.vlaanderen.be" target="_blank">vlaanderen.be</a>) of via <a href="http://www.vlaamseklimaattop.be.">vlaamseklimaattop.be.</a></p>
<h2>
	Energieboekhouding</h2>
<p>
	Nadat de doelstellingen, het budget en de beleidsverklaring op poten zijn gezet, zal de school de <strong>engagementen in de praktijk omzetten. </strong>Een school die haar beleid wil opvolgen doet het best beroep op een systeem voor energieboekhouding.</p>
<p>
	Zo’n systeem stelt de school in staat om de <strong>reële waarden te vergelijken met de ingestelde referentiewaarden </strong>(doelstellingen). Aan de hand van rapporten evalueert de school of ze op goede weg zijn of op welke punten ze hun energiezorg kunnen/moeten bijschaven.</p>
<p>
	Er bestaan heel wat softwarepakketten om een energieboekhouding te voeren. Wie weet kan je zelfs <strong>de leerlingen inzetten om de energieboekhouding op te volgen. </strong>Op die manier zetten de leerlingen hun lesinhoud om in de praktijk en haalt de hele school er voordeel uit.</p>
<h2>
	Nog wat cijfers: subsidies voor Vlaamse scholen</h2>
<p>
	In 2016 ging er <strong>11 miljard euro overheidsgeld naar het Vlaamse onderwijs, </strong>dat is 27,3% uit de totale begroting van Vlaamse regering. Van die 11 miljard gaat het grootste deel (8 miljard) naar het basis- en het secundair onderwijs. 17% van het schoolbudget gaat naar de infrastructuur en de werking waaronder verwarming, elektriciteit, water, onderhoud, enz.</p>
<p>
	Daarnaast kunnen scholen beroep doen op <strong>subsidies voor rationeel energiegebruik en groene energie. </strong><a href="http://www.energiesparen.be" target="_blank">De website energiesparen.be</a> geeft een overzicht van de verschillende subsidies voor scholen, zowel van de Vlaamse overheid als van de netbeheerders.</p>
<p>
	Zo biedt Vlaams minister Hilde Crevits de scholen sinds kort de mogelijkheid aan om hun verwarmingsketel te laten afstellen tegen de volgende winter. De scholen <strong>ontvangen hiervoor tussen 500 en 1.500 euro subsidie.</strong></p>
<h2>
	Energieaudit in je school</h2>
<p>
	Net zoals bij particulieren en bedrijven kan ook een school een energieaudit laten uitvoeren. Gezien de aanzienlijke energiekost in scholen is dat zeker aan te raden.</p>
<p>
	Een energieaudit kan bovendien nuttig zijn als inventaris en om vervolgens het energiebeleid en de energiedoelstellingen te formuleren.</p>
<p>
	Naargelang de behoefte en de grootte (m²), kies je als school een volledige of gedeeltelijke audit:</p>
<ul>
	<li>
		<strong>Snelle energieaudit: </strong>analyse van het energiegebruik, advies rond mogelijke maatregelen en ruwe indicatie van het besparingspotentieel.</li>
	<li>
		<strong>Volledige energieaudit: </strong>grondige analyse inclusief metingen van temperaturen, invloedsfactoren, enz. en een grondige kosten-batenanalyse.</li>
	<li>
		<strong>Eén-thema-audit: </strong>grondige analyse van één specifiek aspect van de energiezorg.</li>
</ul>
<p>
	<a href="http://www.klimaplus.be/tips-advies/detail/wat-is-het-verschil-tussen-een-energieaudit-en-een-verwarmingsaudit">Lees zeker ook ons adviesartikel over energie- en verwarmingsaudits</a>.</p>
<p>
	Vragen over energie? Over je verbruik?&nbsp; Wil je zelf misschien je school energiezuiniger maken? <a href="/contact">Contacteer je energiespecialist KLIMA+. </a></p>
<p>
	<a href="https://www.facebook.com/klimaplus.be/" target="_blank">Volg ook onze tips en advies en onze Facebook-pagina</a>.</p>
"
 ["image"] => string(54) "je-school-energiezuinig-maken-hoe-begin-je-daaraan-nl."
 ["date"] => string(10) "2017-10-28"
 ["created_on"] => string(10) "1509556731"
 ["edited_on"] => string(19) "2017-11-01 17:24:11"
 ["hidden"] => string(1) "N"
 ["sequence"] => string(2) "11"
 ["category_title"] => string(8) "Algemeen"
 ["category_url"] => string(8) "algemeen"
 ["url"] => string(50) "je-school-energiezuinig-maken-hoe-begin-je-daaraan"
 ["category_full_url"] => string(31) "/tips-advies/categorie/algemeen"
 ["full_url"] => string(70) "/tips-advies/detail/je-school-energiezuinig-maken-hoe-begin-je-daaraan"
 ["tags"] => array(3) {
  [0] => array(3) {
   ["name"] => string(10) "verwarming"
   ["url"] => string(10) "verwarming"
   ["full_url"] => string(23) "/tags/detail/verwarming"
  }
  [1] => array(3) {
   ["name"] => string(12) "energieaudit"
   ["url"] => string(12) "energieaudit"
   ["full_url"] => string(25) "/tags/detail/energieaudit"
  }
  [2] => array(3) {
   ["name"] => string(16) "energie besparen"
   ["url"] => string(16) "energie-besparen"
   ["full_url"] => string(29) "/tags/detail/energie-besparen"
  }
 }
}