Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies. Lees onze disclaimer voor mee informatie. Ik ga akkoord

Ventilatie: voordelen en wettelijke bepalingen

Tags: , , .

Ventilatie: voordelen en wettelijke bepalingen

Je ventileert het best regelmatig je woning en in het bijzonder vochtige ruimtes zoals de kelder en de badkamer. Voldoende ventilatie is noodzakelijk om een goede vochtigheidsgraad in de binnenruimtes te behouden en heeft een gunstig effect op je gezondheid.

Maar wist je dat er ook wettelijke verplichtingen verbonden zijn aan ventileren? Vooral wanneer je bouwt of verbouwt, is het nuttig om de voordelen en de wettelijke bepalingen onder de loep te nemen. In dit artikel geven we een overzicht van het nut van ventilatie en van de wettelijke verplichtingen waaraan je ventilatie(systeem) moet voldoen.

Ventilatie: goed voor jouw gezondheid en die van de woning

Koken, zweten, douchen, baden, schoonmaken … de lucht in onze woning raakt snel vervuild. Ventileren is belangrijk om ongezonde, muffe lucht en bacteriën te verwijderen.

Bovendien is een goede ventilatie meer dan ooit een aandachtspunt door de verbeterde isolatie in onze woningen. Bij oude woningen met een minder goede isolatie en enkele beglazing is het voldoende om ramen en deuren af en toe te openen. Maar bij goed geïsoleerde ‘luchtdichte’ gebouwen blijft de vuile lucht langer hangen in de binnenruimtes.

Johan Decorte, energiespecialist en auteur van het boek 50 tips om te besparen op uw energiefactuur merkt op dat de trend om luchtdicht te bouwen en te verbouwen voor een minder spontane ventilatie zorgt. Ook onze gewijzigde levensstijl waarbij we vaker baden en douchen, leidt tot een grotere vochtophoping (Zie interview met Johan Decorte).

Ook Bruno Coucke, de badkamerspecialist van KLIMA+, benadrukt het belang van voldoende ventilatie: “Mensen moeten nu meer dan ooit extra aandacht besteden aan de ventilatie in de badkamer.” (Zie interview met Bruno Coucke)

NBN D50-001: Ventilatienorm voor woningen

NBN D50-001 is een Belgische norm voor ventilatievoorzieningen in woongebouwen en werd in het leven geroepen in 1991. Deze norm heeft als doel om een voortdurende luchtcirculatie te creëren tussen droge en vochtige ruimtes. Concreet dienen droge ruimtes (woonkamer, slaapkamer, kantoor…) om verse lucht aan te voeren en vochtige ruimtes (badkamer, keuken, toilet …) om ‘slechte’ lucht af te voeren.

De norm heeft betrekking op de belangrijkste leefruimtes. Ze voorziet een minimaal debiet aan verse luchttoevoer van 3,6 m³ / uur / m². Naast deze basisrichtlijn zijn er ook richtlijnen voor specifieke ruimtes in een woning.

Luchttoevoer:

 • Woonkamer: 75 – 150 m³ / uur
 • Slaapkamer: 25 – 36 m³ / uur

Luchtafvoer:

 • Keuken, badkamer, wasruimte: 50 – 75 m³ / uur (open keuken: min. 75 m³)
 • Toilet: min. 25 m³ / uur

Ventilatie en EPB-regelgeving

Je hebt zeker al gehoord van de EPB-regelgeving. EPB staat voor Energieprestatie en Binnenklimaat en bevat een aantal regels met als doel zo weinig mogelijk energie te verspillen. Ook een goede ventilatie maakt deel uit van de EPB-eisen.

Nieuwbouw vs. renovatie

Er is een verschil in wettelijke verplichtingen tussen nieuwbouwprojecten en renovatieprojecten.

Bij een renovatie zijn in principe geen bijkomende ventilatievoorzieningen verplicht. Wel moeten volgens de EPB-regelgeving nieuwe ramen voorzien zijn van ventilatieroosters.

Wie bouwt, moet rekening houden met een pak meer verplichtingen. Zo is de installatie van een ventilatiesysteem volgens de NBN D50-001 norm verplicht. Het uitgangspunt is een betere E-peilscore voor de woning. Die score geeft aan hoe energiezuinig de woning is.

Opgelet: de uitbreiding van een bestaande woning wordt wettelijk aanzien als een nieuwbouw en niet als een renovatie. Houd hier dus rekening met de opgelegde bepalingen.

Verplichtingen bij nieuwbouwprojecten

In de meeste gevallen zal de bouwheer op de hoogte zijn van de gangbare wettelijke bepalingen en deze toepassen. Toch is het handig om de drie onderstaande verplichtingen inzake ventilatie te kennen en indien nodig zelf te controleren.

1: Voorontwerp

Sinds 1 januari 2016 is het verplicht om een voorontwerp in te dienen samen met de bouwaanvraag - dus vóór de start van de werken. Zo’n voorontwerp biedt een overzicht van welke ventilatiesystemen er in de nieuwbouw komen. In de praktijk zorgt de architect, de EPB-verslaggever of de bouwheer voor het voorontwerp.

2: Verslaggever

De bouwheer moet een EPB-verslaggever aanstellen. Deze erkende verslaggever moet het volledige bouwproces volgen en op de hoogte zijn van alle beslissingen en werken rond de ventilatie.

In de praktijk kan de architect of ventilatie-installateur de rol van EPB-verslaggever opnemen maar er bestaan ook gespecialiseerde studiebureaus. KLIMA+ helpt u graag verder met al uw vragen over de EPB-normen.

3: Prestatieverslag

Wanneer de nieuwbouw is afgewerkt, moet je een verslag (laten) opmaken met de aanwezige ventilatiesystemen en -voorzieningen. Dit verslag moet aantonen dat de NBN D50-001 norm gehaald wordt.

Ventilatiesystemen: aandachtspunten

Wat is er belangrijk wanneer je een nieuw ventilatiesysteem installeert of wanneer je de ventilatie in uw woning optimaliseert? Stel de juiste vragen, vóór, tijdens en na de installatie:

 • Welke ventilatievoorzieningen zijn reeds aanwezig in mijn woning?
 • Welke ruimtes wil ik (beter) ventileren?
 • Welke zijn de ‘droge’ en ‘natte’ ruimtes in mijn woning?
 • Ga ik bouwen of verbouwen, en welke verplichtingen heb ik in elke situatie?
 • Zijn er voldoende mogelijkheden voor de toevoer en afvoer in de betreffende ruimtes?
 • Welk ventilatiesysteem past het best bij mijn situatie en budget?
 • Ken ik het verschil tussen systeem C en D?
 • Heeft de installateur uitgelegd hoe ik het ventilatiesysteem moet onderhouden?

> Meer weten over ventilatiesystemen en het verschil tussen systeem C en D?

> Benieuwd welk ventilatiesysteem het best bij u past? Ontdek het hier.

Of contacteer de ventilatiespecialist bij KLIMA+ voor advies of een offerte.

Naar het overzicht van alle tips.
array(20) {
 ["id"] => string(2) "46"
 ["category_id"] => string(1) "6"
 ["user_id"] => string(1) "2"
 ["meta_id"] => string(4) "2162"
 ["language"] => string(2) "nl"
 ["title"] => string(46) "Ventilatie: voordelen en wettelijke bepalingen"
 ["introduction"] => string(210) "<p>
	Koken, zweten, douchen, baden, schoonmaken … de lucht in onze woning raakt snel vervuild. Daarom moet je je woning ventileren. Maar wist je dat er ook wettelijke verplichtingen aan verbonden zijn?</p>
"
 ["text"] => string(6833) "<p>
	Je ventileert het best regelmatig je woning en in het bijzonder vochtige ruimtes zoals de kelder en de badkamer. Voldoende ventilatie is noodzakelijk om een goede vochtigheidsgraad in de binnenruimtes te behouden en heeft een gunstig effect op je gezondheid.</p>
<p>
	Maar wist je dat er ook wettelijke verplichtingen verbonden zijn aan ventileren? Vooral wanneer je bouwt of verbouwt, is het nuttig om de voordelen en de wettelijke bepalingen onder de loep te nemen. In dit artikel geven we een overzicht van het nut van ventilatie en van de wettelijke verplichtingen waaraan je ventilatie(systeem) moet voldoen.</p>
<h2>
	Ventilatie: goed voor jouw gezondheid en die van de woning</h2>
<p>
	Koken, zweten, douchen, baden, schoonmaken … de lucht in onze woning raakt snel vervuild. Ventileren is belangrijk om ongezonde, muffe lucht en bacteriën te verwijderen.</p>
<p>
	Bovendien is een goede ventilatie meer dan ooit een aandachtspunt door de verbeterde isolatie in onze woningen. Bij oude woningen met een minder goede isolatie en enkele beglazing is het voldoende om ramen en deuren af en toe te openen. Maar bij goed geïsoleerde ‘luchtdichte’ gebouwen blijft de vuile lucht langer hangen in de binnenruimtes.</p>
<p>
	Johan Decorte, energiespecialist en auteur van het boek <em>50 tips om te besparen op uw energiefactuur </em>merkt op dat de trend om luchtdicht te bouwen en te verbouwen voor een minder spontane ventilatie zorgt. Ook onze gewijzigde levensstijl waarbij we vaker baden en douchen, leidt tot een grotere vochtophoping (<a href="http://www.klimaplus.be/tips-advies/detail/besparen-op-je-energiefactuur-eerst-de-factuur-zelf-begrijpen">Zie interview met Johan Decorte</a>).</p>
<p>
	Ook Bruno Coucke, de badkamerspecialist van KLIMA+, benadrukt het belang van voldoende ventilatie: “Mensen moeten nu meer dan ooit extra aandacht besteden aan de ventilatie in de badkamer.” (<a href="http://www.klimaplus.be/tips-advies/detail/de-volledig-witte-badkamer-is-passe">Zie interview met Bruno Coucke</a>)</p>
<h2>
	NBN D50-001: Ventilatienorm voor woningen</h2>
<p>
	NBN D50-001 is een Belgische norm voor ventilatievoorzieningen in woongebouwen en werd in het leven geroepen in 1991. Deze norm heeft als doel om een voortdurende luchtcirculatie te creëren tussen droge en vochtige ruimtes. Concreet dienen droge ruimtes (woonkamer, slaapkamer, kantoor…) om verse lucht aan te voeren en vochtige ruimtes (badkamer, keuken, toilet …) om ‘slechte’ lucht af te voeren.</p>
<p>
	De norm heeft betrekking op de belangrijkste leefruimtes. Ze voorziet een minimaal debiet aan verse luchttoevoer van 3,6 m³ / uur / m². Naast deze basisrichtlijn zijn er ook richtlijnen voor specifieke ruimtes in een woning.</p>
<p>
	Luchttoevoer:</p>
<ul>
	<li>
		Woonkamer: 75 – 150 m³ / uur</li>
	<li>
		Slaapkamer: 25 – 36 m³ / uur</li>
</ul>
<p>
	Luchtafvoer:</p>
<ul>
	<li>
		Keuken, badkamer, wasruimte: 50 – 75 m³ / uur (open keuken: min. 75 m³)</li>
	<li>
		Toilet: min. 25 m³ / uur</li>
</ul>
<h2>
	Ventilatie en EPB-regelgeving</h2>
<p>
	Je hebt zeker al gehoord van de EPB-regelgeving. EPB staat voor Energieprestatie en Binnenklimaat en bevat een aantal regels met als doel zo weinig mogelijk energie te verspillen. Ook een goede ventilatie maakt deel uit van de EPB-eisen.</p>
<h2>
	Nieuwbouw vs. renovatie</h2>
<p>
	Er is een verschil in wettelijke verplichtingen tussen nieuwbouwprojecten en renovatieprojecten.</p>
<p>
	Bij een renovatie zijn in principe geen bijkomende ventilatievoorzieningen verplicht. Wel moeten volgens de EPB-regelgeving nieuwe ramen voorzien zijn van ventilatieroosters.</p>
<p>
	Wie bouwt, moet rekening houden met een pak meer verplichtingen. Zo is de installatie van een ventilatiesysteem volgens de NBN D50-001 norm verplicht. Het uitgangspunt is een betere E-peilscore voor de woning. Die score geeft aan hoe energiezuinig de woning is.</p>
<p>
	Opgelet: de uitbreiding van een bestaande woning wordt wettelijk aanzien als een nieuwbouw en niet als een renovatie. Houd hier dus rekening met de opgelegde bepalingen.</p>
<h2>
	Verplichtingen bij nieuwbouwprojecten</h2>
<p>
	In de meeste gevallen zal de bouwheer op de hoogte zijn van de gangbare wettelijke bepalingen en deze toepassen. Toch is het handig om de drie onderstaande verplichtingen inzake ventilatie te kennen en indien nodig zelf te controleren.</p>
<h4>
	1: Voorontwerp</h4>
<p>
	Sinds 1 januari 2016 is het verplicht om een voorontwerp in te dienen samen met de bouwaanvraag - dus vóór de start van de werken. Zo’n voorontwerp biedt een overzicht van welke ventilatiesystemen er in de nieuwbouw komen. In de praktijk zorgt de architect, de EPB-verslaggever of de bouwheer voor het voorontwerp.</p>
<h4>
	2: Verslaggever</h4>
<p>
	De bouwheer moet een EPB-verslaggever aanstellen. Deze erkende verslaggever moet het volledige bouwproces volgen en op de hoogte zijn van alle beslissingen en werken rond de ventilatie.</p>
<p>
	In de praktijk kan de architect of ventilatie-installateur de rol van EPB-verslaggever opnemen maar er bestaan ook gespecialiseerde studiebureaus. KLIMA+ helpt u graag verder met al uw vragen over de EPB-normen.</p>
<h4>
	3: Prestatieverslag</h4>
<p>
	Wanneer de nieuwbouw is afgewerkt, moet je een verslag (laten) opmaken met de aanwezige ventilatiesystemen en -voorzieningen. Dit verslag moet aantonen dat de NBN D50-001 norm gehaald wordt.</p>
<h2>
	Ventilatiesystemen: aandachtspunten</h2>
<p>
	Wat is er belangrijk wanneer je een nieuw ventilatiesysteem installeert of wanneer je de ventilatie in uw woning optimaliseert? Stel de juiste vragen, vóór, tijdens en na de installatie:</p>
<ul>
	<li>
		Welke ventilatievoorzieningen zijn reeds aanwezig in mijn woning?</li>
	<li>
		Welke ruimtes wil ik (beter) ventileren?</li>
	<li>
		Welke zijn de ‘droge’ en ‘natte’ ruimtes in mijn woning?</li>
	<li>
		Ga ik bouwen of verbouwen, en welke verplichtingen heb ik in elke situatie?</li>
	<li>
		Zijn er voldoende mogelijkheden voor de toevoer en afvoer in de betreffende ruimtes?</li>
	<li>
		Welk ventilatiesysteem past het best bij mijn situatie en budget?</li>
	<li>
		Ken ik het verschil tussen systeem C en D?</li>
	<li>
		Heeft de installateur uitgelegd hoe ik het ventilatiesysteem moet onderhouden?</li>
</ul>
<p>
	<a href="http://www.klimaplus.be/klimaatproducten/ventilatie/systeem-c-en-d/systeem-c">&gt; Meer weten over ventilatiesystemen en het verschil tussen systeem C en D?</a></p>
<p>
	<a href="http://www.klimaplus.be/klimaatproducten/ventilatie">&gt; Benieuwd welk ventilatiesysteem het best bij u past? Ontdek het hier. </a></p>
<p>
	<a href="/contact">Of contacteer de ventilatiespecialist bij KLIMA+ voor advies of een offerte.</a></p>
"
 ["image"] => string(49) "ventilatie-voordelen-en-wettelijke-bepalingen-nl."
 ["date"] => string(10) "2017-01-27"
 ["created_on"] => string(10) "1485875672"
 ["edited_on"] => string(19) "2017-01-31 15:19:40"
 ["hidden"] => string(1) "N"
 ["sequence"] => string(2) "27"
 ["category_title"] => string(8) "Algemeen"
 ["category_url"] => string(8) "algemeen"
 ["url"] => string(45) "ventilatie-voordelen-en-wettelijke-bepalingen"
 ["category_full_url"] => string(31) "/tips-advies/categorie/algemeen"
 ["full_url"] => string(65) "/tips-advies/detail/ventilatie-voordelen-en-wettelijke-bepalingen"
 ["tags"] => array(3) {
  [0] => array(3) {
   ["name"] => string(10) "ventilatie"
   ["url"] => string(10) "ventilatie"
   ["full_url"] => string(23) "/tags/detail/ventilatie"
  }
  [1] => array(3) {
   ["name"] => string(19) "ventilatiesysteem d"
   ["url"] => string(19) "ventilatiesysteem-d"
   ["full_url"] => string(32) "/tags/detail/ventilatiesysteem-d"
  }
  [2] => array(3) {
   ["name"] => string(19) "ventilatiesysteem c"
   ["url"] => string(19) "ventilatiesysteem-c"
   ["full_url"] => string(32) "/tags/detail/ventilatiesysteem-c"
  }
 }
}