Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies. Lees onze disclaimer voor mee informatie. Ik ga akkoord

Waarom je best alle HVAC-technieken - verwarming, ventilatie, sanitair en airco - combineert in één totaalontwerp

Tags: , .

Waarom je best alle HVAC-technieken - verwarming, ventilatie, sanitair en airco - combineert in één totaalontwerp

Beïnvloedt je ventilatiesysteem de keuze van je verwarmingsketel of warmtepomp? Absoluut, want alle klimaattechnieken in je woning hebben invloed op elkaar.

Daarom zijn we bij KLIMA+ een grote voorstander van een totaalaanpak. Eén ontwerp waarbij verwarming, ventilatie, koeling en watervoorzieningen op elkaar zijn afgestemd. De vele voordelen van zo’n totaalaanpak leggen we nog eens kort uit.

Minder kappen en meer plaats besparen

Je hoeft geen technisch genie te zijn om het volgende te begrijpen.

Als je eerst je verwarmingssysteem vervangt en nieuwe leidingen plaatst voor de aan- en afvoer van het cv-water. Vervolgens de openingen in de muren, plafonds en vloeren dichtmetselt als alles klaar is. En na enige tijd opnieuw muren, vloeren of plafonds openbreekt voor de ventilatiekanalen van je ventilatiesysteem.

Dan voel je meteen: hier klopt iets niet. Niet alleen lever je dubbel werk (twee keer kappen en twee keer dichtmaken). Je zult voor beide type leidingen/kanalen ook aparte schachten moeten creëren in de muren en/of het plafond.

Beter is alle systemen als een geheel te bekijken. Wie dat doet zal openingen creëren in de muren waar je zowel de cv-leidingen als de ventilatiekanalen, maar ook de waterleidingen of de aircobuizen in kunt verwerken.

Bovendien zal wie vanuit een totaalconcept werkt het ventilatiesysteem, de verwarmingsketel (warmtepomp) en de boiler in dezelfde ruimte installeren. Of ten minste aan dezelfde kant van de woning. Dan is het mogelijk om voor al die systemen één grote schacht te maken waar alle buizen en leidingen van die verschillende systemen in samenkomen.

Het klinkt misschien wat abstract, een totaalconcept. Maar eigenlijk is het gewoon een kwestie van je gezond verstand gebruiken en net iets verder denken.

Doe je dat, dan spaar je niet alleen dubbel werk uit, maar vermijd je ook onnodige openingen in je muren en win je ruimte die je ongetwijfeld voor andere zaken kunt gebruiken.

Minder planlast, minder gedoe en minder fouten

Nog beter dan één totaalontwerp is één installatiebedrijf dat voor jou alle HVAC-technieken uitvoert.

Waarom? Omdat jij als bouwheer (of architect) dan niet de verschillende installateurs moet coördineren. Dat doe het installatiebedrijf voor jou. Die duidt eén persoon aan die de verschillende technici en monteurs voor de verschillende HVAC-systemen aanstuurt en organiseert.

Resultaat? Minder coördinatiewerk voor jou (want iemand anders neemt het over).

Als die coördinator bovendien vertrekt van een totaalconcept zoals we aanraden, heeft hij een beter overzicht op het geheel. Dan moet hij niet plots improviseren als blijkt dat bijvoorbeeld de cv-leidingen ergens anders liggen dan gedacht en vermijdt hij praktische fouten en onnodig tijdsverlies.

Vind de juiste combinatie en boek slimme energiewinsten

Energiezuinigheid is ten slotte ook een belangrijk voordeel van een totaalaanpak. Want door de verschillende HVAC-systemen op elkaar af te stemmen, boek je interessante energiewinsten die je anders niet maakt.

Bijvoorbeeld, stel dat je eraan denkt eraan om een warmtepomp te plaatsen in je nieuwe woning. Belangrijk daarbij is te bepalen welk vermogen je nieuwe warmtepomp nodig heeft. Welnu, het type ventilatiesysteem dat je voor je nieuwe woning kiest heeft een invloed op het vermogen van je warmtepomp.

Kies je voor een ventilatiesysteem C (met open roosters)? Dan zal je sowieso een warmtepomp met hoger vermogen nodig hebben. Die zijn duurder in aankoop en verbruiken meer energie dan als je kiest voor een ventilatiesysteem D.

Waarom? Omdat je met een ventilatiesysteem C via de open ventilatieroosters koude verse lucht je woning intrekt. Gevolg? Je warmtepomp moet harder werken om die aanvoer van koude lucht te compenseren. Dat betekent dat je hoogswaarschijnlijk nood zult hebben aan een warmtepomp met een hoger vermogen en dus ook een hoger elektriciteitsverbruik.

Combineer je een warmtepomp echter met een ventilatiesysteem D, dan heb je dat probleem niet. Een systeem D warmt de verse lucht van buiten via de kruisstroomwisselaar op. Daardoor komt er alleen maar voorverwarmde lucht de woning binnen.

Bovendien passeert in een ventilatiesysteem D de afgevoerde warme lucht langs de kruisstroomwisselaar en helpt zo mee om de koude binnenkomende lucht op te warmen. Gevolg? Je verbruikt minder energie.

Alles moet in balans blijven

Ons advies is om trouwens om bij elke verbouwing voor al je technieken na te gaan wat de weerslag is op je ventilatiesysteem. Een ventilatiesysteem moet immers altijd in balans zijn. Dat is ook niet meer dan logisch: het volume lucht dat je afzuigt moet even groot zijn als het volume dat je inblaast.

Maar stel nu dat je al een ventilatiesysteem hebt en plots het idee krijgt om een dampkap in je woning toe te voegen. Dan zul je al gauw te kampen krijgen met een tekort aan verse lucht. Een dampkap zuigt immers enkel lucht af. Dat betekent dat je samen met je ventilatiesysteem in totaal meer lucht afzuigt dan je inblaast. Gevolg? Je ventilatiesysteem is niet meer in balans. 

In bovenstaand geval kies je best voor een recyclagedamkap met koolstoffilter. Of je voegt een toevoerklep toe. Die zorgt ervoor dat de hoeveelheid lucht die je met de dampkap afzuigt, je met je ventilatiesysteem terug inblaast.

Denk altijd aan de impact van je ingrepen op verwarming, sanitair en ventilatie. Dat geldt voor een dampkap maar ook voor berbouwingen in je keuken, je badkamer of zelfs als je een gashaard toevoegt. Want ook een gashaard trekt lucht uit de woonruimte die je op de een of andere manier moet compenseren met aanvoer van verse lucht.

Je ziet: alles is met elkaar verbonden en vormt één geïntegreerd klimaatsysteem. Als je je verschillende HVAC-technieken zo bekijkt bespaar je op ruimte, energie en geld en vermijd je bovendien vervelende fouten, tijdsverlies en een hoop gedoe tijdens de werken.

 

Naar het overzicht van alle tips.