Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies. Lees onze disclaimer voor mee informatie. Ik ga akkoord

Zwembad verwarmen? De technologie hangt af van hoe en wanneer je je zwembad wilt gebruiken

Tags: , .

Zwembad verwarmen? De technologie hangt af van hoe en wanneer je je zwembad wilt gebruiken

De laatste jaren steeg het aantal privézwembaden spectaculair. Het idee dat een zwembad een onbetaalbaar luxeproduct is, behoort dus stilaan tot het verleden. Sommige fabrikanten bieden zelfs al kant-en-klare inbouwzwembaden aan vanaf 25.000 Euro.

De installatiekosten zijn aanzienlijk, maar vergeet ook niet aan de verwarming van je zwembad te denken. Want ’s avonds een frisse duik nemen, doe je het liefst niet in ijskoud water.

Els Rysman van KLIMA+ vertelt ons meer over de kneepjes en weetjes van zwembadverwarming. KLIMA+ installeert vooral zwembadverwarming in nieuwbouwwoningen van particulieren, voor zowel binnen- als buitenzwembaden.

Waarom je zwembad verwarmen? Is het echt nodig?

Els Rysman: Mensen met een buitenzwembad moeten het zeker doen. Want zelfs in de zomer zijn de temperaturen in Vlaanderen niet hoog genoeg om in niet-verwarmd water te zwemmen. En heb je een binnenzwembad en wil je ook in de winter zorgeloos zwemmen, dan moet je ook zwembadverwarming voorzien.

Hoe verloopt zo’n zwembadverwarming in de praktijk?

Eerst en vooral gaan we met de zwembadbouwer rond de tafel zitten om zijn wensen en de woonsituatie in kaart te brengen. Volgende vragen komen daarbij zeker aan bod:

  • Binnen- of buitenzwembad of een combinatie van beide?
  • Gebruik in de zomer of ook in de winter?
  • Grootte van het zwembad?
  • Afgedekt of niet?
  • Intensief of sporadisch gebruik?
  • Vooral ’s ochtends, overdag of ’s avonds?
  • Buitentemperatuur (hier kunnen verschillen optreden naargelang de plaats waar het zwembad gelegen is ten opzichte van de zon, is het een windgevoelige zone …).

Vervolgens bepalen we bij KLIMA+ de meest aangewezen oplossing om het zwembad te verwarmen.

Welke technieken passen jullie toe om zwembaden te verwarmen?

Meestal installeren we een lucht-water warmtepomp. Zo’n warmtepomp werkt als een omgekeerde airco of een warmtewisselaar die binnen warmte creëert en die buiten afgeeft.
Het type lucht-water warmtepomp hangt vooral af van het gebruik:

  • Buitenzwembad, gebruik alleen in de zomer: hier is een warmtepomp (monoblok) voldoende. Deze zomerwarmtepomp staat buiten en haal je in de winter gewoon weg.
  • Buitenzwembad, gebruik in zomer en winter: hier past KLIMA+ een lucht-warmte waterpomp toe met een buiten- en een binnentoestel (duoblok). Het binnentoestel onttrekt warme binnenlucht en geeft die aan het buitentoestel af.
  • Binnenzwembad: ook hier past KLIMA+ een lucht-warmte waterpomp toe met een buiten- en een binnentoestel.

Zoals gezegd is de concrete toegepaste techniek sterk afhankelijk van het gebruik.
Wie alleen in de zomer zwemt, kan ook verwarmen met enkel zonnecollectoren. Deze vangen zonne-energie op en zetten die alleen om in warmte wanneer dat nodig is. Zonnecollectoren zijn een energiezuinige manier om een zwembad te verwarmen.

Wil je advies over de verwarming van jouw zwembad? Contacteer KLIMA+ of maak een afspraak met één van onze specialisten in zwembadverwarming.

Meer weten over energie in het algemeen? Volg onze tips en advies en onze Facebook-pagina.

Naar het overzicht van alle tips.